nedjelja, 7. listopada 2012.

Runde Općeg sporazuma o carinama i trgovini

  1. Kennedyeva runda multilateralnih sporazuma (1964.-1967.)- cilj je smanjivanje svih carina za 50%. Rezultat: smanjivanje carina za 35% na 60.000 industrijskih proizvoda. U pregovore su bila uključena i količinska ograničenja i carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda.
  2. Tokijska runda (1973.-1979.)- rezultati: smanjenje carina industrijskih zemalja za prosječno 33% u razdoblju od osam godina.. Rezultat je i kodeks ponašanja Općeg sporazuma o carinama i trgovini u međunarodnoj razmjeni.
  3. Urugvajska runda (1986.-1994.)- svrha: otklanjanje slabosti u disciplini i obuhvatu Općeg sporazuma o carinama i trgovini. Predmet je bilo uključivanje usluga, patenata i autorskih prava. Pregovori su podijeljeni u dvije grupe: grupa za robu i grupa za usluge. Da bi se otklonile slabosti u disciplini predloženo je da se uvede automatsko pravo rješavanja sporova i obvezna arbitraža. Rezultati su bili smanjenje carina na industrijske proizvode za prosječno 34%, kvantitativna ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda i ostala necarinska ograničenja moraju se zamijeniti carinama.

Nema komentara:

Objavi komentar