utorak, 2. listopada 2012.

Glavna tijela Svjetske trgovinske organizacije

  • Glavno vijeće- je tijelo koje odlučuje o tekućim pitanjima Svjetske trgovinske organizacije u razdoblju između Ministarskih konferencija. Zasjeda u obliku tijela Glavnog vijeća kao tijela za rješavanje sporova i tijela za pregled trgovinskih politika. Sastavljeno je od predstavnika država članica i odgovorno je i nastupa u ime Ministarske konferencije.
  • Tijelo za rješavanje sporova- zasjeda na razini Glavnog vijeća i sadrži dva pomoćna tijela, Skupinu stručnjaka za rješavanje sporova i Žalbeno tijelo.
  • Vijeća- tijela treće razine organizacijske strukture WTO-a, odgovorna su Glavnom vijeću, sastoje se od predstavnika svih članica, nadležna su za pitanja iz pripadajućih im sporazuma, sadrže Pomoćna tijela, Odbore i Radne skupine.
  • Odbori i radne skupine- unutar Vijeća tijela su četvrte najniže razine organizacijske strukture WTO-a.
  • Tajništvo Svjetske trgovinske organizacije nalazi se u Ženevi, sastoji se od ureda Glavnog direktora i četiri ureda zamjenika Glavnog direktora. Nema funkciju odlučivanja, osnovna funkcija je pružanje tehničke podrške vijećima, odborima, ministarskim konferencijama, tehničke pomoći zemljama u razvoju, pravne pomoći u postupku rješavanja sporova.

Nema komentara:

Objavi komentar