ponedjeljak, 29. listopada 2012.

INSTITUCIJE EUROPSKE UNIJE

Najvažnije institucije Europske Unije su:
  • Vijeće Europske Unije- najvažnije zakonodavno tijelo Unije. Okuplja ministre vanjskih poslova 15 zemalja članica, čiji sastav ovisi o temi o kojoj se raspravlja temeljem dnevnog reda. Kao zastupnik zemalja članica, Vijeće donosi sve značajne pravne odluke, odredbe, direktive i zaključke. Za organizaciju rada Vijeća zaduženi su Glavno tajništvo i Pravna služba. Odluke Vijeća priprema komisija stalnih zastupnika zemalja članica i komisija stručnjaka nacionalnih ministarstava. Rad Vijeća potpomaže i Glavno tajništvo u Bruxellesu koje je nadležno za pripremu i provedbu odluka. Vijeće odlučuje o aktivnostima i ciljevima Unije, određuje buduće aktivnosti Unije te usklađuje zajedničke politike u zemljama članicama i rješava njihove nesuglasice.
  • Europska komisija- jedna od temeljnih institucija Europske Unije, koja predstavlja i štiti interese Zajednice. Ima 27 članova (povjerenici, 5 potpredsjednika i predsjednik EK). Komisija je slijednica Komisije Europske zajednice nastale 1. srpnja 1967. godine temeljem Ugovora o spajanju Visokog ureda Europske zajednice za ugljen i čelik, Komisije Europske ekonomske zajednice i Euratoma. Od 5. siječnja 1995. godine Komisija ima 20 članova (dva člana za Francusku, dva za Njemačku, dva za Veliku Britaniju, dva za Italiju i dva za Španjolsku i po jednog člana iz ostalih zemalja).
  • Europski parlament- predstavničko tijelo građana Europske Unije. Ima 785 članova. Sjedište parlamenta je u Strasbourgu, a Tajništvo se nalazi u Luksemburgu. Europski parlament ima 626 poslanika koje od 1979. godine neposredno biraju građani država članica Unije na razdoblje od 5 godina.
  • Europski sud pravde- sjedište suda je u Luksemburgu i sastoji se od 5 sudaca i 9 glavnih odvjetnika koje sporazumno imenuju države članice na 6 godina. Uloga suda je da osigura poštivanje zakona u tumačenju i provedbi Ugovora.
  • Europsko Vijeće- proizašlo iz prakse uvedene 1974. godine, da se čelnici država ili vlada i njihovi ministri redovito sastaju na zajedničkim zasjedanjima. Vijeće se sastaje najmanje dva puta godišnje.
  • Revizorski sud- institucija Europske Unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda Europske Unije, uključujući račune svih tijela Europske Unije. Na kraju svake financijske godine tijelo podnosi Godišnji izvještaj o proračunu Europske Unije, Europskom parlamentu i Vijeću ministara. Izvještaj se objavljuje u Službenom listu Europske Unije.
  • Odbor regija- savjetodavno tijelo EU, sastavljeno od 317 članova koje delegiraju tijela lokalnih i regionalnih vlasti država članica Europske Unije kako bi zastupali interese regija jedinica lokalne samouprave.
  • Europska Središnja banka- osnovana sredinom 1998., 1999. godine preuzela je odgovornost za provedbu europske monetarne politike. Glavna joj je zadaća održavanje stabilnosti jedinstvene europske valute- eura. Sjedište joj je u Frankfurtu.
  • Europska investicijska banka- ustrojena je Rimskim ugovorom o osnivanju Europskih zajednica, s ciljem pridonošenja uravnoteženosti razvoja Europske zajednice gospodarskom integracijom i socijalnom kohezijom.
  • Europska banka za obnovu i razvoj- osnovana je 1991. godine kako bi pomogla bivšim komunističkim državama u njihovoj transformaciji u tržišna gospodarstva. Banka se bavi investiranjem u privatna poduzeća, samostalno ili s drugim partnerima. Sjedište banke je u Londonu.

Nema komentara:

Objavi komentar