četvrtak, 4. listopada 2012.

Opći sporazum o carinama i trgovini (GATT)

     GATT je usvojen u listopadu 1947. godine potpisivanjem Protokola o privremenoj primjeni. Tim potpisom osam se zemalja obvezalo da će ga početi primjenjivati od 1. siječnja 1948. godine, a preostalih 15 zemalja trebalo je to učiniti poslije ratifikacije Sporazuma u nacionalnim parlamentima. GATT je bio samo privremeni multilateralni sporazum, promoviran u trajni sporazum te pretvoren u neku vrstu organizacije.
Ključni ciljevi koji se postavljaju pred neku organizaciju proizlaze iz težnji da se razriješe uočene i spoznate teškoće iz prethodnog razdoblja. Na planu svjetske trgovine to su bili problemi njezine opće bilateralizacije, raširenost trgovačkih blokova, prohibitivne carinske stope, kvantitativna ograničenja i zabrane. Stoga GATT dobiva zadaću postupno uklanjati ta nagomilana ograničenja i tako multilateralizirati i liberalizirati svjetsku trgovinu, prvenstveno trgovinu industrijskim proizvodima.
     GATT predstavlja forum za usklađivanje nesuglasica o vanjskotrgovinskoj politici pojedinih zemalja članica. GATT su 1947. godine potpisale 23 zemlje, a broj članica se kontinuirano povećavao.

Nema komentara:

Objavi komentar