ponedjeljak, 22. listopada 2012.

KRITERIJI ZA ČLANSTVO U EUROPSKOJ UNIJI

     Pristupanje može uslijediti jedino ako dotična europska država ispunjava sve kriterije pristupanja koji su utvrđeni na Europskom vijeću u Kopenhagenu 1993. godine i ponovno potvrđeni na Europskom vijeću u Madridu 1995. godine. Ti su kriteriji:
  • POLITIČKI- stabilnost institucija koje osiguravaju demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina te prihvaćanje političkih ciljeva Unije.
  • GOSPODARSKI- postojanje djelotvornog tržišnog gospodarstva u državi kandidatkinji te sposobnost države kandidatkinje da izdrži tržišnu konkurenciju u Uniji.
  • PRAVNI- usvajanje cjelokupne pravne stečevine Unije. Pravna stečevina Europske Unije skup je prava i obveza koje sve države članice obvezuje i povezuje unutar Europskih Unija. Ona ne predstavlja samo pravo u užem smislu riječi već obuhvaća i sadržaj, načela i političke ciljeve osnivačkih ugovora, presude Europskog suda, deklaracije i rezolucije koje je Europska Unija usvojila, mjere koje se odnose na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, mjere koje se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove te međunarodne ugovore koje je sklopila Europska zajednica.
  • ADMINISTRATIVNI- prilagodba odgovarajućih administrativnih struktura s ciljem osiguravanja uvjeta za postupnu i skladnu integraciju.

Nema komentara:

Objavi komentar