ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

TEMELJNI POJMOVI OSIGURANJA

     Elementi ugovora o osiguranju su osigurani predmet, osigurana svota, osigurani rizici, premija osiguranja i osigurnina. Bruto premija je uobičajeni naziv koji se koristi za ukupnu premiju, po jednom ugovoru ili za pojedinu vrstu ili grupu osiguranja, ili za cijelo poduzeće za osiguranje. To je ukupna premija ili cijena osiguranja tj. iznos koji je dužan uplatiti osiguranik prilikom sklapanja osiguranja ukoliko nije uplata premije drugačije ugovorena. Naziva se tarifnom ili komercijalnom premijom, a utvrđuje se prema cjenicima, tarifama osiguravatelja u jedinstvenom postotku.
     Premija osiguranja je cijena osiguranja, odnosno novčani iznos koji ugovaratelj osiguranja plaća osiguravatelju temeljem sklopljenog ugovora o osiguranju. Premija osiguranja sastoji se od: funkcionalne premije i režijskog dodatka.
     Osigurana svota je maksimalni iznos osiguravateljeve obveze prema osiguraniku odnosno korisniku osiguranja ukoliko nastupi osigurani slučaj.
     Osigurljivi rizik podrazumijeva događaj koji se može dogoditi u budućnosti, koji je neizvjestan i nezavisan od isključive volje ugovaratelja osiguranja ili osiguranika.
     Osigurani rizik je rizik naveden u ugovoru o osiguranju, manifestacijom kojeg nastaje osigurani slučaj odnosno šteta na osiguranoj imovini.
     Osigurnina je novčani iznos kojeg osiguratelj obvezuje isplatiti osiguraniku osiguranja, temeljem sklopljenog ugovora o osiguranju. Kod imovinskih osiguranja osigurnina je naknada za štetu, a kod životnih osiguranja ugovorena svota.
     Bonus je poseban popust ugrađen u cjenik koji se daje osiguraniku koji kroz određeno osigurateljno razdoblje nije imao štetu ili mu je omjer između uplaćene premije i isplaćenih šteta povoljan.
     Malus je doplatak na premiju ugrađen u cjenik koji osiguravatelj obračunava osiguraniku za individualan nepovoljan odnos premije i šteta, povišenje premijske štete osiguraniku za idući period ako su štete kroz ugovoreno ranije razdoblje znatno premašile ukupno uplaćenu premiju.
     Osobe u osiguranju su: osiguratelj, ugovaratelj osiguranja, osiguranik.
     Osiguranik je osoba čija je odgovornost pokrivena ugovorom o osiguranju; pravna osoba koja se bavi osiguranjem.
     Ugovaratelj osiguranja je osoba koja sa osigurateljem zaključi ugovor o osiguranju i po tom ugovoru mu pripadaju prava i dužnosti do nastupa osiguranog slučaja.
     Korisnik osiguranja je osoba, ili više njih, koja polaže pravo na odštetu kada dođe do osiguranog slučaja.

Nema komentara:

Objavi komentar