ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

ORGANIZACIJE SVJETSKE BANKE

     Svjetska banka predstavlja grupu organizacija koju čine Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), Međunarodna financijska korporacija (IFC), Agencija za multilateralno garantiranje investicija (MIGA) te Međunarodni centar za rješavanje pravnih sporova pri investiranju (ICSID).
     Međunarodno udruženje za razvoj osnovano 1960. godine, a danas broji 170 zemalja članica. Cilj je poticanje ekonomskog razvitka i povećanja produktivnosti manje razvijenih područja svijeta koja su u njenom članstvu. IDA svoja sredstva planira u okviru dugoročnih beskamatnih kredita i subvencija te na taj način smanjuju siromaštvo i poboljšava uvjete življenja u siromašnijim zemljama. Hrvatska je članica Udruženja od 25.02.1993. godine.
     Međunarodna financijska korporacija osnovana je 1956. godine, a danas ima 182 članice. Osnovni cilj je unapređivanje gospodarskog razvoja i poboljšanja življenja kroz poticanje investicija u privatnom sektoru zemalja članica, a posebice u manje razvijenim područjima.
     Multilateralna agencija za investicijske garancije osnovana je 1985. godine, a današnji broj zemalja kao njezinih punopravnih članica je 175. Osnovni cilj je poticanje priljeva investicija za proizvodne svrhe u zemlje članice, a osobito u zemlje članice u razvoju. U suradnji sa Svjetskom bankom osigurava financiranje fondova i kompleksnih infrastrukturnih projekata.
     Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova osnovan je 1966. godine, a danas ima 144 zemlje članice. Osnovni cilj je osiguranje pomirbe i arbitraže u međunarodnim investicijskim sporovima, a u cilju unapređenja i povećanja stranih investicija.

Nema komentara:

Objavi komentar