subota, 17. studenoga 2012.

DAROVNICE SVJETSKE BANKE

     Od 1995. do studenog 2008. godine Republici Hrvatskoj odobreno je 50 darovnica u vrijednosti preko 63,7 milijuna USD. Sredstva tih darovnica koriste se putem Banke kao provedbene agencije, a odobrena su iz međunarodnih fondova tehničke pomoći:
  • Globalnog fonda za zaštitu okoliša ( Global and Environmental Facility- GEF)
  • Fonda za institucionalni razvoj ( Institutional Development Fund- IDF)
  • Fonda za razvoj politike i ljudskih resursa ( Policy and Human Resources Development Fund- PHRD)
  • iz sredstava donacija vlada Japana, UK Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nizozemske, Švedske i Norveške te iz Programa CARDS Europske Unije.    
     U ožujku je potpisana darovnica GEF-a u iznosu od 5 milijuna USD za Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi. Pregovori za darovnicu GEF-a za Projekt upravljanja slivom rijeka Neretve i Trebišnjice u iznosu od 2 milijuna USD održani su 3. travnja 2008. godine, a ugovor o darovnici je potpisan 9. rujna 2008. godine. Grupa Svjetske banke bila je partner Hrvatske u poslijeratnoj obnovi, gospodarskoj tranziciji i razvoju. Posebno važan prioritet Vlade je dovršiti proces pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji, ostvariti ubrzanu konvergenciju s razinom dohotka sadašnjih država članica Europske Unije na fiskalno, socijalno i ekološki održiv način, čime bi se hrvatskim građanima osigurao pristojan životni standard. Banka je spremna nastaviti pružati potporu u okviru ove Strategije partnerstva s Hrvatskom radi ostvarenja tog ambicioznog i vrijednog cilja.

Nema komentara:

Objavi komentar