utorak, 25. rujna 2012.

Carine

     Carina je osnovni instrument kojim država djeluje na međunarodnom tržištu u odnosima između proizvođača i kupca. Povijesni razvoj carine, od nastanka prvih civilizacija i stvaranja državnih uređenja, karakteriziraju dva vremenska perioda. Prvi je prepoznatljiv po tome što se pod carinom razumijevao širok pojam novčanih davanja poput cestarine i mostarine. Danas je carina jedan od glavnih čimbenika međunarodne ekonomije, od mogućnosti i uvjeta carinske zaštite pri razmjeni roba do utjecaja na ukupnu domaću proizvodnju i potrošnju.

     Sama definicija carine, vrste neizravnog poreza na robu koja prelazi državnu, odnosno carinsku granicu, a plaća se na vrijednost ili na prekoračenje vrijednosti ili količine, pokazuje složenost cijelog sustava.

     Način prikupljanja i visina plaćanja poreza, carina, zemljarina, glavarina te čitavog niza ostalih taksa ovisili su o razvoju društveno-ekonomskih odnosa kroz koje je čovječanstvo prolazilo. Carina je prihod koji je, nakon tlake, vjerojatno najstariji porezni oblik lojalnosti vladaru u povijesti čovječanstva. Carina je vrlo stari fiskalni mehanizam, a i najstariji oblik prikupljanja novca.

Nema komentara:

Objavi komentar